Zsuzsi Wedding Decoration & Flowers

Időt teremtünk arra, hogy az ünnepek maradandó élménnyé váljanak!

Zöld esküvő, a fenntarthatóság jegyében!

2016. június 02. 13:22 - Zsuzsi Wedding Decoration and Flowers

Manapság egyre többször hallani a zöld esküvő kifejezést, de valójában mit is jelent ez?

 

Amerikában nagy népszerűségnek örvend a zöld esküvő irányzat, ami annak is betudható, hogy az USA népessége sokkal inkább hozzászokott a nagy fogyasztáshoz, míg nálunk sokáig a hiánygazdaság vagy a szegénység szabott és szab a mai napig gátat a pazarlásnak.

Az esküvő egy olyan esemény, amelyre a többség hajlandó akár többet is költeni, kevés esetben nevezhetjük ezt környezetszennyezésnek.

Mit neveznek valóban zöld esküvőnek?

A zöld esküvő alatt a szakértő szerint nem PET palackokból álló dekorációt kell érteni, hanem egy szemléletet, amellyel száműzzük a felesleges és pazarló elemeket az esküvőről. Ma már az online világ széleskörű lehetőséget teremt erre, az esküvői meghívók kiküszöbölhetők online meghívókkal, amivel csökkenthető a papírfelhasználás. További fontos része az esküvői ruha, amelynek fehérítése rengeteg vegyszert igényel, nem is beszélve a bérlés utáni tisztításról. A környezettudatos esküvői ruha lehet színes, készülhet újrahasznosított anyagból (ennek a végeredménye kétséges), vagy egy örökölt ruhadarab felhasználásával.

A helyszín kiválasztásánál fontos szempont annak megközelíthetősége. Ha a vendégeid nagy részét utaztatni kell, ráadásul nagyobb távolságra, az sok káros anyag kibocsátáshoz vezethet. Így érdemes olyan éttermet választanod, mely a meghívottak számára könnyen elérhető távolságban van.

Emellett utánanézhetsz, hogy az adott helyszín mennyire figyel a környezettudatosságra. Szelektíven gyűjtik a szemetet, a hulladékot komposztálják esetleg napkollektort használnak? Szerencsére egyre több étterem, szálloda csatlakozik a környezettudatos szemléletmódhoz és óvják, védik a környezetünket.

A környezettudatos dekorációhoz válassz szezonális élő virágot, akár gyümölcsöket is. Az import virág esetén is fennáll sajnos az, ami a ruháknál, szállításuk nagyon megterhelő lehet ökológiai szempontból. Művirágot – amit amúgy sem javaslok, mert szerintem sokkal szebb az igazi – szintén nem ajánlatos kérni, mivel előállítása környezetszennyező folyamat, illetve lebomlása sok-sok évtized alatt várható.

Papírdekoráció esetén is körültekintően járj el! Tudtad, hogy 1 tonna papír előállításához 3,5 tonna fa szükséges? Ezért csak olyan termékeket válassz, melyek újrahasznosított, hulladékpapírból készültek, így Te is tehetsz az erdők pusztulása ellen.

meghivo_kornyezettudatos_zold_eskuvo.jpg

Képek forrása: Pinterest

Alább összefoglaltuk egy igazán környezettudatos esküvő alappilléreit:
  • Béreljünk magunknak ruhát és fátylat, így egy ruhadarab nem csak egyszeri használatra készül, és maximális kihasználtságú lesz, hiszen előttünk és utánunk is viselni fogja valaki. Nem valószínű, hogy egy megvásárolt esküvői ruhát bármikor is újra viselünk majd életünk során, ritka kivétellel. Használjunk fel egy vintage ruhát, és alakíttassuk át egy varrónővel.

ruha_kornyezettudatos_zold_eskuvo.jpg

Képek forrása: Pinterest

  • Ha a szertartás és a vacsora külön helyszínen valósul meg, igyekezzünk közeli helyszíneket találni, mellyel nem csak környezetünket óvjuk, hanem a násznép életét is megkönnyítjük, ha nem kell órákat autózni ide-oda.
  • Készítsünk esküvői weboldalt (számos ingyenes felület áll a rendelkezésünkre), és a legfontosabb információkat (térkép, fotók) azon osszuk meg a vendégekkel, ma már az idősek is el tudnak igazodni egy honlapon.
  • A menüt olyan alapanyagokból válogassuk össze, melyek többsége helyi terményekből és idényzöldségekből, – gyümölcsökből áll. Tengeri hal helyett helyi fogas, vagy süllő vagy pisztráng kerüljön az asztalra, narancs helyett görögdinnye. Téli esküvőn üvegházi paradicsom helyett cékla vagy retek legyen a saláta, mindig az évszaknak megfelelően.
    Javasoljuk öko teríték használatát is!

asztelteritek_kornyezettudatos_zold_eskuvo.jpg

Képek forrása: Pinterest

Vintage amerikai stílusú esküvőn mi is az Ökotermék cukornád tányérjait, és bambusz evőeszközeit használtuk!

13187608_899771400134349_491685250_n.jpg

  • Ne használjunk túl sok dekorációt, csak a szükséges mennyiséget, a vágott virágok nagy része ugyanis a világ túlsó feléről érkezik. Virág választásánál is érdeklődjünk mik a szezonálisan elérhető fajták, amelyek egész nap bírják. Cserepes virágot is választhatunk, amely tovább él.
    Újrahasznosíthatunk konzerv dobozokat vázaként, vagy akár régi izzókat is.

dekor_ujrahasznositott_zold_eskuvo.jpg

Képek forrása: Pinterest

konzerv_ujrahasznositott_zold_eskuvo.jpg

Képek forrása: Pinterest

  • Ne adjunk felesleges ajándékokat a vendégeknek, adhatunk kis elültethető fűszernövényt, vagy akár magunk által készített mézet, jamet is Nekik.

koszonetajaendek_ujrahasznositott_zold_eskuvo.jpg

Képek forrása: Pinterest

+1 TIPP:

Kikelő, virágzó ültetőkártyák

Az ültetőkártyák, merített papírból készülnek a mutatós, virágszirmokkal, színes nyomtathatással díszítetett kikelő ültetőkártyák. A kikelő ültetőkártyákban apró virágmagok rejtőznek – nemcsak a vacsora alatt gyönyörködhetnek benne a vendégeknek, hanem azt követően is, hiszen elültetve színpompás virágokká változnak.

ujrahasznositott_zold_eskuvo.jpg

logo_nature.jpg

logo_nature.jpg

Tóth Zsuzsanna  
rendezvényszervező, dekoros, VintageChics

mobile: +3620-322-5353

site:  http://vintagechicseskuvok.eu/
info@vintagechicseskuvok.eu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vintagechics.blog.hu/api/trackback/id/tr38770384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása