Zsuzsi Wedding Decoration & Flowers

Időt teremtünk arra, hogy az ünnepek maradandó élménnyé váljanak!

 „VALAMI HAGYOMÁNY”

2016. augusztus 05. 13:06 - Zsuzsi Wedding Decoration and Flowers

Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék – jelentésük, tippek és ötletek 

Az esküvői szokások közül az abszolút klasszikus Angliából származik, talán ez a legismertebb ma is a menyasszonyok körében. Az esküvő napján a menyasszonynak valami régit, valami újat, valami kölcsönvett dolgot, s valami kéket kell viselnie, hogy szerencsés legyen. Ha ezt a négyet nem felejti el, esküvője és házassága is boldog lesz!

VALAMI RÉGI – a menyasszony eddigi életének és a családnak a szimbóluma.

Lehet ékszer, kiegészítő – pl. fátyol vagy egy régi ruhazsebkendő a nagymamától vagy az örömanyától.

VALAMI ÚJ – a menyasszony életében az új fejezetet jelenti.

Lehet ruha, cipő, ékszer, kiegészítő, de valójában elég sok új dolog van egy esküvőn, így talán ezt a legkönnyebb „kinevezni”.

VALAMI KÖLCSÖNKAPOTT – jelzi a házasság 2 legfontosabb kötelékét: a barátságot és a szerelmet; erre a 2 „dologra” úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyra.

Lehet pl. a barátnőtől kölcsön kapott ékszer, hajdísz, kistáska vagy bármi más kiegészítő.

Egyesek úgy tartják, fontos, hogy egy boldog férjes asszonytól származzon a kölcsönkapott tárgy, aki ezáltal átruház a menyasszonyra némi áldást a saját házasságából.

VALAMI KÉK - a kék a hűség valamint az ártatlanság és tisztaság színe (keresztények a kék színt társítják Szűz Mária tisztaságával).

Ez általában a harisnyakötő szokott lenni, de erre is vannak kretív ötletek, aki nem igazán trendkövető és szeretne izgalmas, és kreatív lenni.

Virágszórás, rizs vagy gabona dobálás
A termékenység jelképe. Az oltárhoz vezető útra virágot szórnak, hogy a házasság rögös útját elegyengessék, és hogy bő gyermekáldás legyen. A rizs, vagy gabona dobálás szokása Ázsiából származik, s szintén - akárcsak a virágszórás - a termékenységet jelképezi.

A menyasszonyi csokor eldobása
A menyasszony az esküvői szertartás végén háttal áll az eladósorban lévő lányoknak, s hátra dobja a csokrát. Amelyik lány elkapja, az lesz a következő, aki férjhez fog menni. Ma már nem a menyasszonyi csokrot dobják el, hanem a külön erre a célra készülő dobó csokrot.

A harisnyakötő eldobása 
Akárcsak a csokor eldobása, szintén a következő házasságkötést szimbolizálja, de ellentétben az előzőekkel, itt a fiúknak kell versengeniük a menyasszony intim ruhadarabjáért.

Konzerves doboz
A nászutasok útnak indításakor a vendégek konzerves dobozokat kötnek az autó hátuljára, hogy amikor elindulnak, az nagy zajt csapjon. Többnyire még táblát is helyeznek az autóra: "Nászutasok!". Ezzel a gonosz szellemeket, valamint a szegénységet akarják elűzni.

A menyasszony elrablása
Régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerült elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Ma már csak jó poénnak számít. Az elrabló elviszi a menyasszonyt egy rövid időre, például betérnek egy kisvendéglőbe. Addig a vőlegénynek vigyáznia kell a csokorra - ha már jövendőbelijére nem tudott -, mert ha az is elveszik, az elrablás során felmerülő költségeket is neki kell állnia, ha megőrzi, akkor a rabló fizet.

Torta
Minél nagyobb és díszesebb a torta annál több gyermeke lesz az ifjú párnak, annál "édesebb" 
lesz a közös életük. A torta közös felvágása az összetartozást, az egységet szimbolizálja. 
Akinek a keze felül van, az viseli a nadrágot.

Menyasszonytánc, vagy menyecsketánc
Éjfélkor az a szokás, hogy a menyasszony leveszi a fehér ruhát, s piros menyecske ruhába öltözik. Egy férfi a vendégek közül egy fazekat, vagy lábost és egy fakanalat vesz a kezébe, hangosan többször összeüti, s közben elkiáltja magát: "Eladó a menyasszony!" Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak az ifjú asszonnyal, de csak akkor, ha a fazékba pénzt dobnak. Amikor a férj megunja, hogy az asszony kézről-kézre jár, ellopja a fazekat, odaszalad az asszonyhoz, ölbe kapja, és kiszalad vele az ajtón.

A menyasszony átvitele a küszöbön
Az első közös lakásba költözéskor az újdonsült férj ölben viszi át a menyasszonyát a küszöbön. 
Ezzel egyrészt becsapják a gonosz szellemeket, hogy egy személy lépett be a lakásba, másrészt pedig a vőlegény megmutatja, milyen erős.

Só és kenyér
Az új lakásba költözéskor mindenképpen kell otthon lennie sónak és kenyérnek, hogy a közös életük során soha ne kelljen éhezniük.

Miért kell törni-zúzni?

Cseréptörés a lagziban - vajon ennek a rombolásnak milyen gyökerei lehetnek? A germánok a küszöbös sztorihoz hasonlóan a szellemeket akarták ily módon távol tartani. Az ifjú pár - náluk elsőként - mindenféle törékeny tárgyat vagdosott a földhöz, majd közösen rendet raktak, szemléltetve a "jóban-rosszban" alapszabályt. A zsidó hagyományok egész más motivációt sejtetnek: ott az üvegpohár megsemmisítése a cél a lakodalomban, a feladat a vőlegényre hárul, tettével pedig Jeruzsálem elfoglalására, a templom lerombolására és a zsidóság helyzetére hívja fel a figyelmet. 

2d7db4f042bc93985fbebc1b1d97c6cf.jpg

untitled_design_23.jpg

65f92cb623376ee572539c531be44ab0.jpg

9afc0833fb66ac6a3e4ae13e2800f70f.jpg

a77e733026225b8523d29848c9e79cf8.jpg

untitled_design_22.jpg

fotók: pinterest

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vintagechics.blog.hu/api/trackback/id/tr788954872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása